Korthårsgruppens blogg

Vi har haft en fantastiskt fin påskhelg med flödande sol varje dag. Nästan helt vindstilla och termometern har vågat visa några positiva siffror. Känns som en evighet sen det var barmark. Vi tog en underbar promenad efter fyrisån på förmiddagen och såg naturen vakna upp efter den isande vintern.

 

Jag har längtat efter att börja spåra med "valpen". Hon är snart året nu, jösses vad tiden går. Snön är fläckvis borta och jag lade vårens första spår. Det gick alldeles utmärkt tills hon började snurra runt och väcka. Det kryllar av harar i området där vi bor och jösse hade väl trampat över spåret jag lagt. Men övning ger färdighet och jag fiskade in henne i spårlinan och hon tog an det igen. Vi fick ett spårslut men det var inte helt perfekt då det tydligen luktade påskhare mest överallt.

 

Läs hela inlägget »

Det var länge sedan bloggen uppdaterades och det finns anledningar till det. Men nu ska det bli lite ordning igen.

 

Nu har vi kämpat oss igenom det värsta av vintern och man kan ana en vår som är efterlänktad av oss nästan alla. I helgen var det årsmöte i Korthårsgruppen. Det var en trevlig helg med återseende av korthårsägare och några nya ansikten. Mycket trevligt och som vanligt ett bra jobb att få till allt av Ing-Marie och Per Oskar Wedmark. Stort tack till er båda!

 

Hanhundsvisningen var uppskattad. 12 hanar och två valpar samt ett par tikar visades. Intressant att höra ägarna ärligt och rakt beskriva sina hundar, mycket värdefullt. Tack alla som kom och ville visa upp sin tax.

 

Vi hade en föreläsare från jägarnas Riksförbund, han berättade på ett mycket bra sätt var dom står i vargfrågan och om hur illa det ser ut i landet där vargen har invarderat.

 

Vi hade som vanligt ett par trevliga kvällar med en god middag på lördagen. Hoppas vi ses nästa år igen var det nu blir någonstans.

 

 

 

Läs hela inlägget »
Julbock från Svante Birath Julbock från Svante Birath

God jul alla korthårsägare och taxintresserade. Kändes som det var sommar alldeles nyss, vart tog hösten vägen? Jaktsäsongen drar förbi alldeles för fort. Det är svårt att hinna med alla jaktdagar med taxen man vill när det ska jobbas i veckorna.

 

I år hade jag heller inga extra semesterdagar att ta ut som jag brukar, känns annars skönt att åka ut på onsdagarna och släppa taxen. Jag har nog aldrig jagat så lite med taxen som denna höst faktiskt. Dessutom har vi rejält med snö nu, men det blir ett försök i mellandagarna. Men till nästa år är det ändring. Då ska lilltiken jagas in och semesterdagarna sparas till hösten.

 

Ha en underbar jul nu alla och njut av de sista jaktdagarna med era förträffliga Korthårstaxar!

Läs hela inlägget »

SMHI kom men en klass 1 varning för dygnet. Vi hade bestämt oss för korthårsjakt, (Styrelsejakt för dom som kunde komma) och fruktade blåst med snöfall. Det blev inte så. Det kom någon centimeter och morgonen var helt perfekt för småviltsjakt. Per Oskar Wedmark, Svante Birath, Anders Westrin, och jag var på jakstigen..

 

Anders Westrin släppte sin tik. Hon sökte ut och snart var det full rulle. Drevdjuret siktades flera gånger men efter sin sista bukt i livet träffade råbocken på Svante Birath. Där blev det dödtappt!

 

Vi grillade korv och hade det mysigt den första vinterdagen för säsongen. Men snart ville vi höra jakt igen. Då ringde det.

- Hur har det gått? Det var Ingvar Sahlberg. Han hade skjutsat en kvinna på morgonen som startat en tax på jaktprov, ett korthår så klart, med Ingemar Larsson från Tärnsjö som domare.

- Hur gick det undrade vi? Taxen gick till ett första pris! Vi glädjes åt det resultatet vid brasan.

- Ska ni släppa igen undrade Ingvar, vi kommer, kan ni vänta en kvart? Så klart vi gjorde.

 

Anders gick in i en ny backe och släppte igen. Upptag och rådjuret hade oturen att hamna i Ingemar Larssons pass. Där ur kommer inget vilt med livet i behåll om det är av för dagen av godkänd art. Dagens andra rådjur noterades för Relivia. Glada ock nöjda återsamlades vi vid grillplatsen på Östa där Ingvar Sahlberg hade upplåtit dagens jakt för oss korthårsjägare.

 

En fantastisk skön novemberdag med vittnesbörd om vinter med goda kamrater och en god taxjakt. Vad kan man mer begära av livet?

 

 

Svante Birath med sin valp Ludde som får slita i bocken.
Läs hela inlägget »

I fredags var jag på drevprov med min tik Torbax Tina.

Platsen var Iggön som ligger strax norr om Gävle. Morgonen var fantastisk med nästan vindstilla och sol. Någon plusgrad och dagen lovade härliga timmar. Släpp och tiken söker ut. Väckskall men det blir inget upptag. Efter ett tag smäller hon till och börjar driva, äntligen. Men det går lite hackigt och det är inte det riktiga klanget i skallet. Kollar pejlen och ser att hon driver på vägen, hmm, nog en hare misstänker jag och tar mig upp dit hon är och kopplar henne vid en sommarstuga efter ca 20 min. Nytt släpp och samma visa, väcker men det blir liksom inget. Det ligger en hinna av is på strå och mossa, ingen idealisk miljö för en taxnäsa. Hon har helt enkelt svårt i underlaget att sortera slagen.

 

När vi gått ytterligare vet jag inte vad jag ska tro, det blir inget, timmarna går. Domaren frågar hur jag vill göra och jag säger att vi går mot bilen och bryter. I samma stund som vi går i väg så kommer upptaget. Nu är det klang och jubel. Äntligen! Jakten går som den ska och efter 40 minuter ser vi get och kid. Det buktar på en liten yta och när djuren kommer efter tredje gången och full tid är gången så kallar jag in Tina och förstapriset är bärgat! Det var nummer tre och eftersom hon har vederbörlig utställningsmerit så är championatet klart.

Vilken skön känsla!

 

Jag ligger kvar hos Lars Holm i Gävle och jagar på lördagen. Han släpper sin korthårstik på morgonen och vi har en härlig jakt men inget pang, men vad gör det?

Jag får nästa släpp. Upptag direkt. För att göra en lång historia kort så..

 

Blåsigt och svårt att höra hela jakten men drevdjuret siktat av mig och "Putte" samt domare Bengt, hade jag inte flyttat mig så... koppling efter 90 högintensiva minuter.

En i allt suveränt trevlig helg med gott kamratskap och härliga korthårsdrev!

 

 

Läs hela inlägget »

I lördags var det jakt och styrelsemöte. Vi samlades i Råsbo strax utanför Tärnsjö. Svante Birath var värd för jakten och mötet. Vi hade dessutom bevakning från Jägarnas riksförbund och reportern Eliza Kajanus. Hon följde med på jakten för att göra ett reportage om Korthårsgruppen.

Anders Westrin, Solveig Ekelund, Per Oskar Wedmark, Ingvar Sahlberg, Svante Birath, Johan Brusell och jägaren Torgny Larsson från Råsbo jaktlag deltog.

 

Anders Westrin släppte sin tik på morgonen och hon drev på ett utmärkt sett med gott skall ett Rå som dock passerade oss och flydde till friheten utanför vår markgräns. Sedan släppte Solveig Ekelund sin hane Tim. Inget rådjur fanns att finna i såten så där blev det inget drev. Men vi hade en härlig dag i skogen och det är kul att träffa korthårsägare och tillsammans ha en härlig jaktdag.

 

Mötet hölls i jaktstugan på lördagskvällen efter jakten och var konstruktivt där alla hade goda idéer hur vi ska driva gruppen vidare.

Med andra ord en i allt en förträfflig lördag i sann korthårsanda!

Anders och Pelle och Svante laddar inför jakten i jaktstugan
Tim på sök
Svante Birath dirigerar jakten
Svante, Reporter Eliza och Solveig väntar på upptag
Läs hela inlägget »

Fick ett trevligt sms av Anders Westrin när jag satt på jobbet. Tydligen hade han roligare saker för sig än jag för stunden.

 

"Diana var med oss i dag. Livia drev denna bock i 1.5 timmar. Sen hade han oturen att skutta framför mig..."

 

Just då ångrade jag att mina semesterdagar hade förslösats under denna regniga sommar i stället för att användas i skogen nu...

 

Grattis Anders till en fin jakt med en förträfflig korthårstax!

 

Läs hela inlägget »

Vi har jagat älg torsdag till lördag. Skulle ha kört söndagen också men älghundarna har jagat sen i måndags och nu fick det vara nog. När vi ställde in söndagens jakt så hoppade jag blixtsnabbt in i bilen och åkte hem och hämtade taxarna. Man måste ta varje chans till släpp, hösten går fort och det är älgjakt och annat som tar tid. Första släppet på morgonen hittade Tina en hare som hon drev i 30 minuter innan jag kopplade henne. Hade jag varit ensam hade hon fått fortsätta men jag ville att kompisarna skulle få höra ett rådjursdrev som är trevligare att lyssna på. Nytt släpp och hon höll på i en granplantering vid sjön väl länge, bara väckskall och inget upptag.

 

Jag trodde att det var jösse igen och när jag hade ledsnat och skulle hämta upp henne så hoppade det tre rådjur ur vassen. Dom stod i vattnet så det var inte konstigt att tiken inte hittade på dom. Sen blev det full rulle och drevet klingade som det skulle. Min son Joel stog rätt till och fick skjuta ett kid, perfekt! Tina fortsatte sen på de andra djuren och jag kopplade henne efter 75 minuter då jakten hade gått i bukter runt oss. En härlig jaktdag då korthårstaxen visade sig från sin bästa sida!

 

Min valp fick nu chansen att nosa på sitt första rådjur. Lite avvaktande till en början men sen högg hon in i skankarna. Spännande att se valpen gå från just valp mot en förhoppningsvis duglig jakthund!

Läs hela inlägget »

Första oktober är en dag man som taxjägare längtar till. I år blev det annorlunda då jag har fått en ny tjänst och den tillträdde jag just nämnda datum. Ingen jakt alltså. Premiären blev i stället i dag.

 

Fantastisk morgon, sol och nästan vindstilla med frost i backen och klar höstluft som förföriskt lockade oss jägare ut på jaktstigen. Väckskall och ett upptag kom ganska snart efter släpp. Efter några minuter förstog jag vad det handlade om. Det var Jösse som Tina hade sprungit på. Någon harhund kommer hon troligtvis inte bli, efter ett tag tog jag henne och släppte om. Skulle kanske inte ha gjort det, tre timmar senare hade vi inte träffat på något mer jaktbart än så.

 

Vi gick helt enkelt tomma i dag och drömmen får leva vidare om klingande jakter när rådjuren kommer i pass.

Men hur det än är med jakten så finns det annat som är minst lika viktigt. Social gemenskap och trevligt snack vänner emellan vilket gav en synnerligen förnämlig lördag i goda vänners lag!

 

Läs hela inlägget »

I dag har jag varit på utställning i Jälla utanför Uppsala. Det var med viss vånda jag åkte dit. Jag har ställt ut tiken två gånger tidigare och när hon var två år fick hon en trea av domaren. Jag vågade inte ha någon större förväntan på resultatet men hoppades på ett "good" så hon får erfoderlig  utställningsmerit för chans till jaktchampionat i höst. Hon har två 1:a pris på drevprov och jag har anmält henne på Tärnsjöprovet i oktober. Går det inte bra då så blir det rörligt nästa gång...

 

Hur som helst gick det galant och hon fick bedömningen "very good", vilken skön känsla!

Tre halsyskon till henne var med på utställningen och vi var då även anmälda i avelsgrupp. Ingvar Sahlberg kunde efter det stolt posera med röd rosett för bästa avelsgrupp!

 

Efter det så var det dags för dagens andra äventyr. Grytprov i Skogstibblegrytet. Vi har tränat varje helg under hösten och det har gått riktigt bra. Jag hade vissa förväntningar inför provet men de infriade sig inte. Hon gick in och skällde på grävlingen men ganska snart gick hon ut och vägrade helt sonika att gå in igen. Hon stog och tuggade gräs och vände grytgången baken och visade inte det minsta intresse för ytterligare batalj. Jag får väl skylla på att hon just löpt...

Jaja, det är bara att ta nya tag i vår men nu är det rådjursjakt som står på programmet.

 

Lycka till nu i premiärveckan på era jakter! Hoppas också att ni får med taxarna hem levande ni som har blivit drabbade av vargeländet. Att det har blivit så illa som det har är en gåta. Hur i hela friden har människor tänkt som planterat ut varg och vill ställa till skada för de som bor och vistas i skog och mark. Kan vi överhuvudtaget se något positivt som vargarna tillför? Vad har vi för politiker i Sverige som fjäskar inför EU och låter jaktkulturen och våra jakthundraser tyna bort? Tragiskt är bara förnamnet!

 

Trots det på det hela taget i med och motgång en förnämligt trevlig söndag!

 

Ordförande Svante Birath och Johan Brusell med våra taxar

Lars Holm och jag laddar inför utställningsringen

Domarens positiva kritik till avelsgruppen

Nöjd taxlegendar, Ingvar Sahlberg

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ulla-Britt Karlsson » Fler taxvalpar på G!:  ”Finns det någon ny sida 2014”

  • Anders Svensson » Påskhare:  ”Kunde inte låta bli att gilla bilden ovan :)”

  • Jan Stridh » Styrelsemöte och jakt:  ”Suveränt sätt att "komplettera" ett styrelsemöte!!”

  • hotlady » Premiärjakt 2012:  ”Ser ut att vara en underbar dag..”

  • Mikael » Arkeologi:  ”Onekligen en "guldgruva" på många sätt! För oss "lite äldre" blir det en nostalg..”

Arkiv

Länkar

Etiketter